Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

AGENDA


NOVEMBRE 2017

Dissabte, 4 de novembre, de les 11 a les 14 h
Restaurant Debut
(Carrer de Lleida, 32)
Esdeveniment
Movember

Vine a fer el vermut, afaita’t la barba, deixa’t bigoti, col·labora amb la Movember Foundation i assisteix a les xer·rades de l’IDIBELL. Xerrada a càrrec del Dr. Josep Maria Piulats de l’IDIBELL. Música amb Amenizando Guateques & Carlos Ramone.
El Movember és un esdeveniment anual en el qual els homes es deixen créixer el bigoti durant el mes de novembre. La intenció és conscienciar sobre temes de salut de l’home. 
Ho organitzen: Debut, Can Tisores, La Pelu del Jose, Ca La Vidala, Braille, Pessics de Ciència i IDIBELL.
Activitat gratuïta.


Dimecres, 8 de novembre, a les 19 h
Auditori Barradas
Projecció
The origins of music

Aquest documental, realitzat per Daniel Arvizu, Shenny A. Madrigal i Andrea Spalletti, fa una introducció a la biomusicologia, una branca recentment establerta de la biologia, que estudia el comportament musical humà i la seva evolució.
(Activitat inclosa en la programació de la Setmana de la Ciència de 2017)
Activitat gratuïta.22a SETMANA DE LA CIÈNCIA
Del 10 al 19 de novembre se celebra a Catalunya la 22a Setmana de la Ciència.

Com en anteriors edicions, des de Pessics de Ciència hi participem amb diferents activitats.
Durant la Setmana de la Ciència se celebren un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori: jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics…Tot un ventall de possibilitats al teu abast.
http://www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia
Dissabte, 11 de novembre, de les 10.30 a les 14.00 h
Rambla de la Marina amb carrer de Provença
3a Jornada lúdico-matemàtica a L’Hospitalet

Martin Gardner (1914 - 2010) fou filòsof i un conegut divulgador científic americà especialitzat en les matemàtiques recreatives.
Hi haurà activitats com construcció de cúpules de Leonardo, Polydron gegant, joc de gratacels, bandes de Möbius, trencaclosques, jocs d’estratègia i moltes més.
Us convidem a passar un matí “tocant” les matemàtiques!
Aquesta activitat està dirigida a un públic general, de totes les edats (famílies, alumnat, professorat, etc.).
Organitzat amb El Casalet i el Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA), la col·laboració del CRP L’Hospitalet i el suport econòmic de la Diputació de Barcelona
(Activitat inclosa en la programació de la Setmana de la Ciència de 2017)
Activitat gratuïta.Dimarts, 14 de novembre, a les 19 h

L’Oncle Jack
Beer / Xerrada
“Neurojocs: descobreix la teva ment”

En aquesta activitat us explicarem com funciona el nostre cervell per mitjà de jocs que desvetllaran el seu comportament davant de diferents plantejaments, desafiaments o il·lusions. Descobrirem junts com el nostre cervell condiciona les nostres percepcions, decisions i actituds.
L’activitat estarà conduïda i dinamitzada per Brain and Beer Barcelona, una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la divulgació de la neurociència i la promoció de la creació de xarxes entre els joves neurocientífics.
(Activitat inclosa en la programació de la Setmanade la Ciència de 2017)
Col·labora L’Oncle Jack.
Activitat gratuïta.Dimecres, 15 de novembre, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
“Turisme i canvi climàtic: unes relacions perilloses”

El turisme és una de les primeres economies legals del món. Tothom sap alguna cosa del canvi climàtic, però són ben pocs els que el relacionen amb aquesta indústria. Necessitem adonar-nos del paper d’aquest sector econòmic com a agent multiplicador del caos climàtic, com també de l’impacte major que aquest desequilibri global està provocant i provocarà en l’economia vacacional. 
A càrrec de Joan Buades, escriptor, professor i investigador especialitzat en recerca sobre el turisme, la globalització i el canvi climàtic. Forma part de l’equip de recerca de l’ONG catalana AlbaSud.
(Activitat inclosa en la programació de la Setmana de la Ciència de 2017)
Activitat gratuïta.Dijous, 16 de novembre, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
“Investigacions sobre el càncer de pròstata”

El càncer de pròstata és la neoplàsia maligna més freqüentment diagnosticada en homes i la segona causa principal de mort per càncer en els països desenvolupats. Si bé la majoria dels pacients tenen un pronòstic molt favorable i és poc probable que sucumbeixin a la malaltia, un subconjunt progressarà a formes més agressives i altament metastàtiques.
A càrrec d’Álvaro Aytes, doctor en biologia cel·lular i patologia per la Universitat de Barcelona i investigador principal de l’IDIBELL, Programa contra la Resistència Terapèutica del Càncer (ProCURE).
Amb la col·laboració de l’IDIBELL.
Activitat dins dels actes de celebració del Movember.
(Activitat inclosa en la programació de la Setmana de la Ciència de 2017)
Activitat gratuïta.Dimecres, 22 de novembre, a les 19 h
Espai Brotes
Tertúlia
“Ciència al dia”

Quines han estat les principals notícies científiques de les darreres setmanes? Hi ha hagut descobriments rellevants? Què han publicat les revistes especialitzades?
Aquestes són les preguntes que serviran de fil conductor de la tertúlia, que conduirà Bibiana Bonmatí, física i comunicadora científica.
Aquesta activitat està organitzada amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica i la col·laboració d’Espai Brotes.
Activitat gratuïta.Divendres, 24 de novembre, a les 19.30 h
Ca la Vidala (Estudi de Dansa Laura Mestres)

Acte de clausura del Movember
ACTIVITAT  ANUL·LADA

Dimecres, 29 de novembre, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
“Materials: la veritable revolució del segle XX!”

Sovint es comenta que el segle XX ha estat cabdal en la revolució industrial i tecnològica, però, en realitat, cap d’aquestes fites s’hauria pogut assolir sense
l’acompanyament dels materials. Es compara com eren alguns productes d’ús quotidià (roba, mobiliari, automoció, esport) a principi del segle XX i com són en l’actualitat, gràcies als avenços conjunts de la ciència, la tecnologia i, sobretot, dels materials.
La conferència va acompanyada d’exemples, vídeos i objectes per veure i tocar alguns dels materials que es comenten a la xerrada.
A càrrec de Núria Salán, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica per la UPC, professora de metal·lúrgia al campus de la UPC a Terrassa i presidenta des de l’any 2016 de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT)
Activitat gratuïta.Dijous, 30 de novembre, a les 19 h
Biblioteca Josep Janés
Conferència
“Rembrandt, los pintores del cerebro”

En la qual es tractarà els últims avenços en matèria de Down, entre els que es troba la recerca sobre un compost del te verd que, combinat amb un protocol d’estimulació cognitiva, millora la capacitat intel·lectual de les persones amb Síndrome de Down.
A càrrec de la doctora Mara Dierssen, investigadora del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i una de les investigadores més destacades sobre la síndrome
de Down en l’àmbit mundial.
Acte amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional
Activitat gratuïta.


MATINS DE CIÈNCIA


Biblioteca Central Tecla Sala
Dijous, 16 de novembre, a les 11.30 h
La sexualitat humana, a càrrec del biòleg Manuel Suárez

Existeixen els afrodisíacs? Què és la píndola rosa? I la píndola blava? Perquè els homes tenim mugrons? L’homosexualitat o la transsexualitat són hereditàries? L’orgasme masculí i femení, són iguals? El sexe és un tema de transcendental importància en les nostres vides per moltes raons diferents. A més, la sexualitat comença des del mateix moment de la gestació i ens acompanya fins la mort, impregna la nostra vida quotidiana i modela el nostre cervell. Encara que hi ha més de 13 milions de pàgines web en què es tracta el tema, continua essent un tema tabú. Hi ha molta informació i poca educació sexual.


Dijous, 30 de novembre, a les 11.30 h
Projecció: Helga, el milagro de la vida, d’Erich F.Bender (1967)

Un documental d’educació sexual dirigit al públic adolescent. La seva exhibició a Espanya es va convertir en un fenomen digne de diverses tesis doctorals de sociologia.
Va ser relegat a les sales d’art i assaig i no va ser tolerat per menors. Va despertar una inexplicable morbositat en un públic necessitat de sensacions fortes que abarrotava les sales de cinema, en algunes de les quals va ser necessari servei mèdic per atendre més d’una persona que no suportava la visió d’un part.
(Revista Fotogramas)


DESEMBRE 2017

Dimecres, 13 de desembre, de 2017, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep 
Conferència
Les infeccions hospitalàries. Què són i què fem per a la seva prevenció?
A càrrec del Dr. Miquel Pujol, investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i metge especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Universitari de Bellvitge.
En col·laboració amb l’IDIBELL
Activitat inscrita dins dels actes de la Marató de TV3
Dijous, 14 de desembre, de 2017, a les 11.30 h
Biblioteca Tecla Sala
MATINS DE CIÈNCIA
Conferència
Infeccions emergents i resistència antibiòtica: dos problemes actuals.
A càrrec de la Dra. Carlota Gudiol, investigadora de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i metge especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Universitari de Bellvitge.
En col·laboració amb l’IDIBELL
Activitat inscrita dins dels actes de la Marató de TV3
Diumenge, 17 de desembre de 2017, a les 12 h
Regidoria del Districte 1
Rambla Just Oliveras, 23
Xerrada
Infecció pel VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual: situació actual.
A càrrec del Dr. Arkaits Imaz, investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i metge especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Universitari de Bellvitge
En col·laboració amb l’IDIBELL.
Dins de les Jornades Solidàries.

Activitat inscrita dins dels actes de la Marató de TV3. CURS

Centre Cultural Sant Josep 
Curs"Evolució i selecció" , El senzill origen de la biodiversitat.

Dies: els dijous 19 d’octubre, 2, 9, 16, 23 i 30 de novembre, 14 i 21 de desembre 
Horari: de 19 a 20.30 h
Durada: 12 hores
Preu: gratuït amb inscripció prèvia.

Professor: Salvador Ferré, Doctor en bioquímica i biologia molecular, codirector d’Eduscopi. 

La diversitat dels éssers vius és aclaparadora. Tanmateix, els mecanismes responsables d’aquesta enorme complexitat són força senzills. La seva descripció suposa un dels punts àlgids del pensament humà i ha permès entendre la vida, els seus mecanismes i la seva evolució. En aquest curs s’analitzarà el desenvolupament d’aquestes idees i la immensa 
quantitat d’evidències que hi ha al seu voltant.

Síntesi del programa: 
Sessió 1: A foc lent: la història de l’evolució i l’edat de la Terra.
Sessió 2: L’espectacle més gran del món.
Sessió 3: El mapa del temps (geològic).
Sessió 4: Bastides i nyaps històrics.
Sessió 5: Les illes del tresor universal. 
Sessió 6: Seleccions generals.
Sessió 7: El gran llibre de les receptes.
Sessió 8: La gran història de la Terra.

Inscripcions al Centre Cultural Sant Josep i al web http://www.ccsantjosep.cat a partir del 6 de setembre.