Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

AGENDA
MARÇ 2018


Dimecres, 21 de març, de 2018, a les 19.00 h
Espai Brotes 
Tertúlia
Ciència al dia

Aprofitant la proximitat de tres dates assenyalades: 21 de març, Dia Forestal Mundial
22 de març Dia Internacional de l’Aigua, i 23 de març Dia Meteorològic Mundial, aquests seran els temes principals sobre els que en farem les preguntes: quines han estat les principals notícies científiques de les darreres setmanes? Hi ha hagut descobriments rellevants? Què han publicat les revistes especialitzades?
Introduirà els temes i conduirà la tertúlia Sergi Vila de Vicente 

Aquesta activitat està organitzada amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica i la col·laboració d’Espai Brotes
ABRIL 2018

Dimecres, 4 d'abril, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
CONFERÈNCIA
“Blockchain: el nou repte per a la gestió pública”

El Blockchain és una tecnologia que ha arribat per canviar internet tal com el coneixem. Ha passat de donar suport al Bitcoin (la primera moneda electrònica) a ser ja un element imprescindible per innovar en els serveis públics. Des de proporcionar
eines a la ciutadania per gestionar la seva identitat digital a la generació de llibres de
registre immutables. Actualment és una tecnologia incipient en el sector públic, però ja s’està aplicant en molts àmbits, inclosos els processos electorals.

A càrrec de Carlos Guadián (@carlosguadian), membre de l’equip d’Ideograma, agència de comunicació especialitzada en els àmbits polític i corporatiu. És diplomat en GAP (Gestió i Administració Pública) i llicenciat en Ciències Polítiques per la UPF. Publica des de 2003 K-Government, un bloc sobre societat de la informació, administració pública, tecnologia, o anàlisi de xarxes, entre d’altre temes. Ha coordinat oGov, plataforma dedicada a l’Open Government i ha col·laborat amb Sessió de Control.
Dimecres 11 d’abril, a les 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Jocs d’aposta i noves tecnologies.
Cada cop més la societat fa un us generalitzat dels dispositius mòbils i de les noves tecnologies, això incrementa el riscos potencials,com desenvolupar una patologia addictiva, sobretot al joc i les apostes. Els factors clau en aquests riscos són l'anonimat, la possibilitat d'accedir durant les 24 hores del dia, la resposta immediata i la capacitat d'evadir-se de l'entorn que propicien les noves tecnologies.
La doctora Susana Jiménez, ens explicarà com es troba aquesta problemàtica actualment, quins són els possible passos per a sortir d’aquestes addiccions i les possible teràpies.
Susana Jiménez , és Coordinadora de la Unitat de Joc Patalògic, Responsable Psicologia General del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i Professora Associada de l’Assignatura Psicologia. Departament de Ciències Clíniques. Facultat de Medicina. Universitat de Barcelona. Investigadora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge-IDIBELL. Co-Investigadora Principal del (CIBERobn), Insituto de Salud Carlos III.
Activitat en col·laboració amb l’IDIBELLDimecres, 18 d’abril, a les 19.00 h.
Espai Brotes 
Tertúlia
“Ciència al dia”
Aprofitant la proximitat que el dia 12 d’abril va ser el Dia Mundial de l’Aviació i la Cosmonàutica, aquest serà el tema principal sobre el que en farem les preguntes: Quines han estat les principals notícies científiques de les darreres setmanes? Hi ha hagut descobriments rellevants? Què han publicat les revistes especialitzades?
Introduirà els temes i conduirà la tertúlia Miquel Sureda, llicenciat en ciències físiques i doctor en enginyeria aeronàutica. Treballa a la UPC al campus de Terrassa.

Aquesta activitat està organitzada amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica i la col·laboració d’Espai Brotes
Dijous, 19 d’abril, a les 20.00 h
Auditori Barradas
Espectacle teatral
Ones

L'onada social avança, implacable, cap a la realitat virtual. La tecnologia ha entrenat els nostres ulls per mirar sense veure-hi. Som a la darrera cruïlla. Espècie o individus? Diuen que la webcam és la nova àgora però, mentrestant, les places s'omplen de terrasses i de pàrquings. Són les contradiccions del nostre temps. És la dictadura del Facebook, la dictadura del Tinder; la barra lliure dels mercats i dels oligopolis.

Ones reflexiona sobre com l'ésser humà, immers dins l'ona social ideològica traduïda en les noves tecnologies, està desapareixent com a espècie humana. Qüestiona com som capaços de modificar els usos i convencions socials a través de la invasió de la tècnica en un camp reservat fins ara a la paraula i l'emoció. Ja no hi ha espai per a la tragèdia: Tinder, Facebook iWhatsapp estan al servei del drama.

Vides viscudes des de l'anonimat, des del nick, des de l'avatar, des de l'usuari, des de la fredor: la fredor de les relacions, la fredor de la pantalla. Una vida abocada a la facilitat, a la comoditat, al consum, al benestar. Sense límits, conduits per una falta idea d'impunitat, per un impuls irracional. El mateix impuls del "Like".

Ones és un espectacle en primera persona. L'Ona està sola, amb el mòbil, a sobre de l'escenari. A la paret hi ha projectada la pantalla del seu telèfon. Està jugant als Diamantes, i després rep un Whatsapp, i una notificació de Facebook, i un Telegram, i un Tinder. El públic pot veure tot el que passa pel seu mòbil.

Ona Beneït, actriu
Joan Fullana, direcció
Joan Tomàs Martínez, dramatúrgia

Espectacle en castellà

No recomanat a menors de 12 anys.Dimecres, 25 d’abril, a les 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
La oscuridad sonora del Universo: agujeros negros, ondas gravitatorias, y otras melodías de Einstein

Recentment hem aconseguit sentir com l’espai i el temps vibren. Dos forats negres, en vertiginosa dansa fins a fusionar-se en un de sol, van trasbalsar l’estructura de l’espai i el temps al seu voltant amb una violència gairebé inimaginable, emetent una estranya música des d’una foscor llunyana. La detecció de les ones gravitatòries —la manera més comuna de referir-nos a aquesta troballa— culmina la revolució començada fa un segle en les nostres idees sobre la gravetat, l’espai i el temps, i l’estructura de l’Univers. Però també obre per a la humanitat una nova manera de concebre el cosmos. Igual que el pas del cinema mut al sonor va destapar formes d’expressió abans impossibles, la riquesa de qualitats amb què ara se’ns manifestarà l’Univers canviarà la nostra manera d’imaginar-lo.

A càrrec de Roberto Emparan, físic teòric, i professor d’investigació ICREA del Departament de Física Quàntica i Astrofísica i de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB). 
Amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona a través del projecte Toc Toc de la UB Divulga.
BIBLIOLAB

Bibliolab és un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals que desenvolupa i dóna suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de

l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania.


Dimarts, 6 de març de 17.30 a 20.30 h
Biblioteca Can Sumarro
Taller d’audiovisuals i narratives, a càrrec de la Mandarina de Newton.
Aquesta activitat vol apropar el llenguatge audiovisual així com incentivar la creativitat i l’interès en la ciència dels participants apropant-los a la seva realitat quotidiana. Es treballarà amb plantilles de storyboards i stopmotion, així com d’altres tècniques.
Per a joves a partir de 14 anys i adultsDimecres, 7 de març, a les 18 h.
Biblioteca La Bòbila
Detectius de l’ADN
Aprèn a extreure l’ADN emprant materials quotidians i investiga la millor fórmula per aconseguir més quantitat. Aprèn sobre l’estructura de les cèl·lules i el rol de l’ADN en els essers vius.
Cal inscripció prèvia. Dirigit a públic jove

Dimecres, 14 de març a les 17.30 h. 
Biblioteca La Florida
La plastilina fa llum: juguem amb l’electricitat  
Modelem amb plastilina conductiva i la il·luminarem amb leds a partir d’un circuit elèctric. La il·luminació es produeix pel contacte del led amb la plastilina conductiva.
Es treballaran els conceptes de corrent elèctrica, conductivitat, aïllant, interruptor.
Activitat per a infants.MATINS DE CIÈNCIADijous, 8 de març, a les 11’30
Biblioteca Central Tecla Sala
Cervell, Conducta i inteligència, xerrada a càrrec de Manuel Suárez

Tenim, cadascun de nosaltres, un cervell únic i plàstic, construït amb la genètica individual i el contacte amb el medi. Els neurotransmissors segregats pel cervell actuen sobre la nostra conducta (agressivitat, espiritualitat, plaer, ideologies, orientació sexual, etc.). A partir d’un patró inicial , el cervell crea circuits neuronals diferents segons vagi interactuant amb l’entorn o medi en el què es desenvolupa.  La creativitat és hereditària o adquirida? Qui és més intel·ligent, Einstein o Messi?
MATINS DE CIÈNCIA

Dijous, 22 de març, a les 11’30h.
Biblioteca Central Tecla Sala
Club de lectura conduit per Bibiana Bonmatí  
Las defensas, de Gabi Martínez.
Davant un atac de bogeria violenta, un competent neuròleg és ingressat en un psiquiàtric. Només ell sap que el seu diagnòstic és erroni. Però encara no és capaç d'imaginar que la mateixa malaltia autoimmune a la qual ha dedicat obsessivament la seva vida.
Basada en fets reals, aquesta impressionant novel·la narra una extraordinària història de superació, un cas entre tres mil milions, el d'un home que va ser al principi considerat un boig i va passar després a convertir-se en un metge de referència en la seva especialitat.Dijous, 12 d’abril a les 11.30 h

Biblioteca Tecla Sala
La divulgació científica. (Investigació, Pseudociències, Religió)
Xerrada conduïda per Manuel Suárez
Rebem molta informació, però actuem com a espectadors, no tenim temps de reflexionar i si ho fem ens falten coneixements per poder entendre, comparar i triar. La realitat de les coses inclou coneixements de moltes disciplines i la Ciència, explicada de forma comprensible, és la millor forma de conèixer. La clau del coneixement científic és la investigació que a la llarga ens dona informació sobre el cervell i la conducta, les noves tecnologies, la medicina personalitzada, els desequilibris de la Natura, etc. i a l’hora ens allunya dels enganys pseudo-científics.Dijous 26 d’abril a les 11.30h

Biblioteca Tecla Sala
Presentació de novetats científiques i tecnològiques
Conèixer d’algunes de les recerques importants en ciència, d’alguns avenços tecnològics que estan canviant el món, quines notícies sobre ciència i tecnologia han ocupat un lloc preeminent en els diferents mitjans de difusió.


Ens ho explicarà Núria Jar, periodista freelance, especialitzada en ciència, salut y tecnologia. Col·labora amb diferents mitjans de comunicació, com Rac1, La Vanguardia, Agencia Sinc, Muy interesante, Scientific American, i d’altres. També és professora del taller de ràdio a la UPF Universitat Pompeu Fabra.